ViiiQi- Empowers you
   
Stress

Stress är ett fysiologiskt svar på en situation eller belastning av något slag. Det finns positiv och negativ stress. Positiv stress föreligger när höga prestationskrav kombineras med en höggradig förutsägbarhet, kontroll och feedback. När negativ stress förekommer ställs höga krav kombinerat med oförutsägbarhet, obefintlig kontroll och minimal feedback.

Vid en stressreaktion väljer kroppen mellan program som omfattar kamp, flykt eller "spela död" för att svara på den utlösande stressfaktorn. Ofta prövas alla tre i nämnd ordning. Val av stressreaktion beror på hur vi uppfattar stressfaktorn.

Om vi känner att vi kan undanröja "hotet" väljer vi att ta en kamp. Mängder av energi frigörs och koncentreras till muskler från midjan och uppåt. Andning och cirkulation ökar, ansikte, nacke och bröstkorgens muskler blir spända för att skydda mot skada utifrån. Stora delar av kroppens matsmältning nedprioriteras. Vid en känsla av att man har minimala chanser mot "hotet" väljer vi att fly. Processerna i kroppen liknar kampprogrammet men i tillägg styrs energi och spänning till musklerna från midjan och nedåt. När vi känner oss chanslösa aktiveras "spela död" systemet. Vi låtsas att vi inte finns, muskelspänningen i muskler dämpas och och processer i kroppen går långsammare.

Blir stressen långvarig sätter det spår i kroppen i form av tex muskelspänningar, hjärtklappning, andfåddhet, irritation, aggresivitet, trötthet, yrsel, muskelsvaghet och symtom från mag- och tarmsystemet.

Vill Ni veta mera om stress och hur man gör för att minska stressnivån i kroppen? ViiiQi ger föreläsningar om stress och kan även ge individuell rådgivning baserat på individens behov.

Ta kontakt per mail: magdalena@viiiqi.se

eller ring

0708-488088

 

 

 

 
Kroppshållning
Stress
Träning
Muskel & ledsmärta
Massage
Fysioterapi/Sjukgymnastik
 
 
   
Mobil : 0708-488088
E-mail : magdalena@viiiqi.se
  Copyrights © ViiiQi 2011. All Rights Reserved. Hem   |   Om ViiiQi   |   Tjänster   |   Frågor   |   Samarbetspartners   |   Kontakt